Miyom Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

TAKİP ET

Kadınların çok sık karşılaştıkları rahatsızlıktan biri olan miyom nedir, nasıl tedavi edilir doğru cevap aranan soruların başında gelmektedir.

Miyom Nedir?
Kadınların çok sık karşılaştıkları rahatsızlıktan biri olan miyom nedir, nasıl tedavi edilir doğru cevap aranan soruların başında gelmektedir. Miyom nedir, nasıl tedavi edilir sorusuna cevap arayanlar için yapılan araştırmalar sonucunda, miyom rahimde görülen anormal düz kas çoğalması ve rahimde en sık görülen iyi huylu tümörü olmaktadır. Düzgün sınırlı kitlelerde olmakta ve intramural, intrakaviter, saplı gibi farklı yerleşimlerde olabilir. Östrojen hormonu neden olarak gösterilse de ailesel yatkınlığın büyük rol oynadığı görülmektedir.

Miyom hormon bağımlı bir tümör olmakta ve üreme döneminde 5 kadından birinde görülmektedir. Menopoz ile birlikte hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak boyutlarında küçülme görülmektedir. Genel olarak doğum yapmamış ve obez olan kişilerde çok daha fazla izlenmektedir. Gebelikte boyutları artarak ağrılara neden olurken büyük boyutlarda bulunan ve rahim kavite boşluğuna bası yapan subseröz miyomlar kısırlık, tekrarlanan gebelik kaybı, düşük, erken doğum tehdidine sebep olmaktadır.

Miyom Belirtileri Nelerdir?
Pek çok kadında çok sık rastlanan miyom belirtileri genel olarak semptom vermemek ile birlikte rahmin kasılma yeteneğini olumsuz olarak etkilemesine bağlı birçok nedenleri bulunmaktadır. Şiddetli, uzun ve düzensiz kanamalarla beraber bunun açtığı anemidir. Çoğu zaman hastalar kanamaların normal olduğunu düşünerek adaptasyon geliştirdikleri için derin anemi, erken yorulma gibi şikayetler ile doktora başvuru yapılmaktadır.

Daha büyük boyutlara ulaşmış olan miyomlar ağrı, karında şişlik, kabızlık, hazımsızlık ve gaz şikayetlerine neden olmaktadır. İdrar torbasına bası yaparak daha sık idrara çıkma ve böbrek sorunlarına sebep olmaktadır. Nadir olarak kavite içinde yer alan saplı miyomlar rahim kavitesinin dışına çıkmakta ve ilişki sonrası kanama ya da enfeksiyona bağlı olarak kötü koku ve akıntıya sebep olabilir.

Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
Miyom tedavisi için genel olarak iyi huylu olup % 0.1 -0.5 oranında kötü huylu tümöre dönüşüm izlenmektedir. Ani büyüme ile şüpheli görünümü olan miyomlar tedavi edilmeli ve düzenli olarak kontrol edilmelidir. Tedaviler hastanın yaşı, semptomların varlığı, şiddeti, miyom boyutu ve yerleşim bölgesine göre değişmekle birlikte medikal ile cerrahi tedavi seçenekleri sunulmaktadır.