Çocuklarımızı Güneşten Korurken nelere Dikkat etmeliyiz
Güneş bağışıklık sistemimiz başta olmak üzere birçok sistemimizde başlıca rol oynayan D vitamininin ana kaynağıdır. Bu sebeple de mümkün olduğunca çok ve doğru bir şekilde güneşten faydalanılması gerekmektedir. Bu kural çocuklarımız için de geçerlidir. Hatta bağışıklık sistemi ve kemikleri gelişme çağında olan çocuklar için D vitamini yetişkinlerden çok daha önemlidir. Ancak Güneşin yararlarından faydalanırken çocuğunuzun zararlı ışınlarından zarar görmemesi için de dikkatli olunması gerekmektedir.
Güneşten Korunurken Dikkat Edilecekler
1. Altı aylıktan küçük olan bebeklerin direkt güneş ile temasından kaçınılması gerekir. Bu sebeple bu yaş aralığındaki bebeklerin tam olarak giyinik bir şekilde güneşe çıkarılması gerekmektedir.
2. Çocukların denizde ve havuzda daha çok yandıkları bilinmektedir. Bu sebeple suya dayanıklı ve yüksek faktörlü güneş kremlerinin kullanılması gerekmektedir. Ancak suyla birlikte etkileri azalacağı için sık aralıklarla ve kalın tabaka halinde kremlerin uygulanması gerekmektedir.
3. Gölgede bulunmaları da güneşin zararlı ışınlarından korumamaktadır. B sebeple bebekler ya da çocuklar gölgede otursalar bile güneş kremleri ile korunmaları gerekmektedir.
4. Riskli saatlerde çocukların güneşe çıkarılmaması gerekmektedir. Cilt bariyerleri tam olarak oluşmamış olan çocukların tam olarak güneşten korunmaları mümkün olmamaktadır.
5. Bebeklere ve çocuklara yetişkinler için üretilen güneş kremleri kullanılmamalıdır. Bunun en büyük sebebi ise yetişkinler için üretilen güneş kremlerinin çocukların ve bebeklerin hormonları üzerinde olumsuz etkilerinin bulunmasıdır. Bunun yanında çocuklar için üretilen güneş kremlerinin içerisine ek koruyucu maddeler bulunmaktadır.
6. Çocuklar güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce kremlerinin uygulanmış olması gerekmektedir.
7. Çocuklar suya girip çıktıktan sonra mutlaka kremin yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca hiç suya girmeseler bile kremin sık aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir.
8. Bebeklerin güneş banyoları 11:00 ile 16:00 saatleri dışında olmak üzere 10 dakikayı geçmemesi gerekmektedir. Çocuklar için ise 20 dakikadır.
9. Çocukların her zaman için siperlikli bir şapka ve gözlükle korunmaları gerekmektedir. Çünkü güneş ışınları gözlere de zarar vermektedir.
10. Havalar bulutlu olsa dahi güneşin zararlı ışınları cildi yakmaktadır. Bu sebeple bu havalarda da güneş kremi kullanılmalıdır.
11. Kullanılan kremlerin en az 3 faktör olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
12. Güneş kremlerinin organik kökenli hammaddeler ile üretilmiş olması alerji riskini azaltacağı için bu kremler tercih edilmelidir.