Celal Bayar
Celal Bayar, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu babalarından biridir. İlk yılları Bursa'nın Gemlik ilçesinde geçen Bayar, babası Abdullah Fehmi Efendi'nin yanında eğitimine başladı. Babası fıkıh bilgini olmasına rağmen çiftçilikle de uğraştığı için Bayar, tarım ve hayvancılık konularında da bilgi sahibi oldu.
Celal Bayar Hayatı
Bayar'ın öğrenim hayatı, stajyer memur olarak çalıştığı Gemlik Mahkeme Kalemi ve Reji İdaresinde başladı. Daha sonra, Bursa'da açılan Ziraat Bankası veznedarlığı sınavını kazanarak bankada veznedar olarak çalışmaya başladı.
1905 yılında Deutsche Orient Bank'ın imtihanını kazanan Bayar, burada kısa zamanda imza sahibi oldu.
Celal Bayar, 1903 yılında Refet Bey'in kızı Reşide Bayar ile evlendi. Bu evlilikten üç çocukları oldu. Refii, Turgut ve Nilüfer Gürsoy adında üç çocukları olan Bayar, ailesine oldukça düşkün biriydi.
1919 yılında Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Samsun'a çıkan Bayar, Milli Mücadele'nin önde gelen isimlerinden biri oldu. Ankara'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Bursa milletvekili olarak görev yaptı.
Celal Bayar Neden İdamla Yargılandı?
Celâl Bayar, Adnan Menderes ve diğer bakanlar ve milletvekilleri, İsmet İnönü'ye karşı 4 Mayıs 1959'da suikast girişimi suçlamasıyla yargılandılar. Yargılamalar sonucunda suçlu bulundular ve ceza aldılar. Bu olay Türk demokrasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir.
Yargılamalar sonunda, Celâl Bayar ve diğer sanıklar suçlu bulundular ve ceza alarak hapishaneye gönderildiler. Adnan Menderes ise daha önce başka suçlamalar nedeniyle hapse atılmıştı ve yargılamalarda hazır bulunamadı. Ancak, sonunda idam cezasına çarptırıldı ve 17 Eylül 1961 tarihinde idam edildi.