Çocuklarda Aşırı Yeme Bozukluğu

TAKİP ET

Bazen çocuklarınızın ev dışında ve evde çok fazla yemek yediğini mi hissediyorsunuz? Özellikle çocuğunuz gençlik yıllarında ise böyle hissedilebilir.

Çocuklarda Aşırı Yeme Bozukluğu
Bazen çocuklarınızın ev dışında ve evde çok fazla yemek yediğini mi hissediyorsunuz? Özellikle çocuğunuz gençlik yıllarında ise böyle hissedilebilir. Bir avuç kurabiye, bir paket cips alırlar ve dün geceden kalan yiyecekleri bir anda bitirirler, ancak bazen, ağır atıştırma göründüğü gibi değildir. Alışılmadık derecede fazla miktarda yemek yiyen ve bu konuda kendini suçlu hisseden ya da yeme işini gizli yapan çocuğunuz, aşırı yeme bozukluğu denen yaygın bir yeme bozukluğuyla mücadele ediyor olabilir.

Aşırı Yeme Bozukluğu Hakkında
Pek çok insan yemeklerde rahatlık bulur. Sonuçta, çoğu zaman en mutlu kutlamalarımızın merkezinde yer alır. Doğum günleri, arkadaşlarla pasta yapmak anlamına gelebilir. Çoğu insan bazen özel günlerde normalde yediklerinden (hatta yemek isteyeceklerinden) çok daha fazlasını yiyecektir, ancak tıkınırcasına yeme bozukluğu olan insanların yemekle farklı bir ilişkisi vardır. Ne kadar yedikleri konusunda tüm kontrolü kaybettiklerini hissederler, sanki duramıyorlarmış gibi gelir.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişiler için, ilk başta yemek, sakinlik ya da rahatlık hissi verebilir veya onların üzülmesini engelleyebilir, ancak aşırı yeme devam ederse endişe, suçluluk ve sıkıntıya neden olabilir. Bir tıkanıklık genellikle alışılmadık derecede büyük miktarlarda yiyecekleri hızlı bir şekilde yemeyi içerir. Kişi yedikçe kendini tamamen kontrolden çıkmış hisseder. Bu davranışlar, genellikle diyetle değiştirilen bir alışkanlık haline gelebilir.

Aşırı yeme bozukluğu, aşırı kilolu veya obez kişilerde daha yaygındır, ancak sağlıklı kilolu insanları da etkiler. Bununla birlikte, kaç çocuk ve gencin buna sahip olduğuna dair çok az bilgi vardır, çünkü durum daha yeni fark edilmiştir. Bazı insanlar bunun için yardım istemekten çok utanıyor olabilir.

Ayrıca, aşırı yemenin çoğu tek başına yapıldığı için, çocukları kilo alıyor olsa bile, ebeveynler bunun aşırı yeme nedeniyle olduğunun farkında olmayabilirler.

Diğer yeme bozuklukları (iştahsızlık ve bulimia gibi) kadınlarda çok daha yaygındır, tıkınırcasına yeme bozukluğu olanların yaklaşık üçte biri erkektir. Tedavi gören yetişkinler genellikle sorunlarının çocuklukta veya ergenlikte başladığını söylüyor.

Çocuklarda Aşırı Yeme Belirtileri ve Bulguları
Bazen çok yemek yiyen çocuklar ve gençlerin aşırı yeme bozukluğu olması gerekmez. Çocuklar, özellikle büyüme hamleleri sırasında, büyüyen vücutlarını beslemek için daha fazla besine ihtiyaç duyduklarında büyük iştahlara sahip olabilirler. Bu nedenle, bir çocuğun aşırı yeme bozukluğu olup olmadığını belirlemek zor olabilir, ancak birkaç işaret, aşırı yemek yiyen birini "sağlıklı iştahlı" birinden ayırır.

Ebeveynler ve diğer aile üyeleri, kilerde veya buzdolabında büyük miktarda yiyecek eksik olduğunu fark ettiklerinde ilk önce bir sorundan şüphelenebilirler, ancak bir çocuğun bu kadar çok yemiş olabileceğini hayal etmek zordur.

Diğer işaretler şunları içerir:
• Hızlı bir şekilde çok yemek yiyen bir çocuk
• Aile çatışması, akran reddi veya zayıf akademik performans gibi duygusal strese yanıt olarak bir yeme modeli
• Yedikleri miktardan utanmış veya tiksinti duyan bir çocuk
• Bir çocuğun odasına gizlenmiş yiyecek kapları veya ambalajları bulmak
• Öğün atlamak, çok fazla abur cubur yemek ve alışılmadık zamanlarda yemek yemek (gece geç saatlerde gibi) gibi giderek daha düzensiz bir yeme düzeni

Aşırı yiyen insanlar, depresyon, anksiyete, suçluluk veya utanç gibi birçok yeme bozukluğunda ortak olan duygular yaşayabilir. Aşırı yeme problemlerinden veya vücut şekillerindeki ve ağırlıklarındaki değişikliklerden utandıkları için okuldan, işten veya arkadaşlarıyla sosyalleşmekten kaçınabilirler.

Çocuklarda Aşırı Yeme Nedenleri
Aşırı yeme bozukluğunun nedenleri açık değildir, ancak buna sahip olan tüm insanların yarısına kadarının depresyon öyküsü olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte, aşırı yemenin depresyona yol açıp açmadığı veya depresyonu olan kişilerin hastalığa yatkın olup olmadığı bilinmemektedir.

Aşırı yemek yiyen birçok insan, bölümlerin stres, öfke, üzüntü, can sıkıntısı veya kaygı duygularıyla tetiklenebileceğini söylüyor. Bununla birlikte, bir kişi yemek yerken geçici olarak daha iyi hissediyor olsa bile, bu genellikle sıkıntı duygularıyla ilişkilendirilir. En yaygın olarak, bir tıkanmadan sonra kişi, kontrolü kaybettiği için endişeli, suçlu ve üzgün hissedecektir.

Çocuklarda Aşırı Yeme Tedavisi
Herhangi bir yeme bozukluğunda olduğu gibi, bir çocuğun destek için psikolojik tedavi görmesi ve sağlıksız davranışların değiştirilmesine yardımcı olması da önemlidir.

Farklı terapi türleri, aşırı yeme bozukluğunun tedavisine yardımcı olabilir. Örneğin, aile terapisi ve bilişsel-davranışçı terapi, insanlara yeme alışkanlıklarını ve strese tepki verme biçimlerini izleme ve değiştirme tekniklerini öğretir. Aile terapisi, bireye yardım etme sürecinde tüm aileyi içerir.

Bilişsel-davranışçı terapi, insanlara kendi kendini bozan düşünceleri değiştirmelerinin yanı sıra davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olma yaklaşımını birleştirir. Danışmanlık ayrıca hastaların başkalarıyla olan ilişkilerine bakmalarına ve endişelerine neden olan alanlarda çalışmalarına yardımcı olur. Bazı durumlarda, doktorlar tedavide kullanılmak üzere ilaç yazabilir, ancak herhangi bir yeme bozukluğu için hızlı bir çözüm yoktur. Kişi yemeğe nasıl daha sağlıklı bir yaklaşıma sahip olacağını öğrenirken tedavi birkaç ay veya daha uzun sürebilir. Kilo kontrol programları gereken bozukluk, çocuklar ve gençler tıkınırcasına yemeden etkilenen bazı insanlar için yararlı olmakla birlikte, doktor tavsiyesi ve gözetimi olmadan bir diyet ya da kilo kontrol programı başlar.

Bazı ebeveynler ve aile üyeleri için iyileşmeye giden uzun yol sinir bozucu ve pahalı olabilir. Çocuğunuzun ve ailenizin bundan kurtulmasına yardımcı olmak için ebeveyn grupları aracılığıyla veya hastalığı okuyarak destek alın.