Kara Orman Tavuğu
Kara orman tavuğu Türkiye'de az bilinen kuş türleri arasındadır. Orman tavukları ailesinden gelen kara orman tavuğu genellikle Türkiye'nin kuzeydoğusunda görülmektedir.
Kara Orman Tavuğu
Kara orman tavuğu Türkiye’de az bilinen kuş türleri arasındadır. Orman tavukları ailesinden gelen kara orman tavuğu genellikle Türkiye’nin kuzeydoğusunda görülmektedir.
Kara Orman Tavuğu
Tetrao tetrix olarak da bilinen kara orman tavuğu hayatını ormanlık alanlarda sürdüren bir kuş türüdür. Orman tavukları ailesine mensup olan kara orman tavuğu 40-55 cm büyüklüğünde, kırmızı gerdanlı, tüyleri siyah lacivert ve beyaz karışımından oluşan bir kuş türüdür.
Erkek kara orman tavuğu boyutları itibariyle dişi kara orman tavuğundan daha büyüktür. Aynı zamanda erkek kara orman tavuğu öterken dişilerden daha fazla ses çıkarır.
Kara Orman Tavuğu Yaşam Alanı
Kara orman tavukları yerleşik şekilde yaşayan canlılardır. Özellikle Türkiye’nin kuzeydoğusunda ve Kafkas dağlarında görülürler. Genellikle ormanlık alanların üst kısımlarında yaşarlar ve ürerler.
Kara orman tavuklarının en sık göründüğü yerler Rize ve Ardahan illeridir. Rize’ye bağlı İkizdere ilçesinde her sene kara orman tavukları hakkında bilgi vermek ve onları korumak amacıyla şenlikler düzenlenmektedir.
Kara Orman Tavuğu Beslenme
Çoğunlukla ormanlık alanlarda yaşayan ve üreyen kara orman tavukları bitki örtüsü ile beslenirler. Kara orman tavuklarının beslenme alışkanlarını etkileyen faktörler arasında mevsim geçişleri bulunmaktadır. Yetişkinler genellikle yapraklar, dallar ve tomurcuklar ile beslenirken yavru kara orman tavukları böceklerle beslenirler.
Aynı zamanda yavru kara orman tavukları büyüme sürecinde anne ve babaların avladıkları omurgasızları da sıklıkla tüketirler. Kara orman tavukları sadece yavrularını beslemek için avlanırlar.